Suomalaista Hi-Fi osaamista

Musiikki on kuulunut molempien susien elämään kovin kiinteänä osana teini-ikäisestä saakka. Sudet ovat esitelleet omia suosikkejaan puolin ja toisin pienimuotoisissa ”levyilloissa” ja nauttineet toistensa musiikkivalinnoista. Vinyylejä ollaan etsitty yhdessä kirpputoreilta ja kuunneltukin aina silloin tällöin. Susikoiraan ei näin ollen tarvinnut juurikaan perustella tarvetta uusien stereoiden hankinnalle, hyödyttäähän hyvät poppikoneet molempia tasapuolisesti.

Analogiset tallenteet hävisivät hiljalleen CD – levyjen myötä ja jälleenmainitutkin jäivät mp3 – tiedostojen ja Spotifyn jalkoihin. Naaras on pitänyt kiinni cd -levyistä ja kuin ihmeen kaupalla koiraan vanhat LP – levyt ovat tallella. Vähän toista vuotta sitten Koiras innostui vanhoista Suomalaisista Hi-Fi – laitteista ja löysikin netistä käyttämättömällä levysoittimella varustetun ASA 3704 Hifi Studiogram -yhdistelmäsoittimen.

ASA käytti kyseisessä mallissa BSR P128R levysoitinta. Soittimen vaseliinit olivat vuosien saatossa sitkistyneet niin, ettei levylautanen suostunut pyörimaan lainkaan. Lautasen irroittamiseen tarvittiin vain tilkkanen break cleaneria ja kärsivällisyyttä niin soitinta pääsi puhdistamaan. Parin tunnin jälkeen soitin toimi ja pyöritti levyä mallikkaasti. Vanhat LP -levyt kaivettiin varastosta ja alkoi kova kirpputorien kiertäminen uusien älppäreiden hankkimiseksi.

Asan stereot ovat kyllä kovasti hienot ja näyttävän näköiset. Ikä on kuitenkin tehnyt työnsä eikä iloa laitteista riittänyt kovin pitkäksi aikaa. Levylautasta pyöritetään tässä mallissa hihnan sijaan kitkapyörällä, jonka kumi oli kovettunut koppuraksi. Lisäksi kumiin oli painautunut kolo moottorin akselista joten soitin piti kohtuullisen kovaa jyrinää. Kovettunut kumi alkoi myös käytön myötä luistaa ja huojunta äänessä oli melkoista. Kohtuullisen hintaisia kitkapyöriä ei tahtonut löytyä ja laite sai pikkuhiljaa väistyä uudemman tieltä.

Kiinnostuksen kohteeksi tuli SALORA 6600 yhdistelmälaite. Kyseessä on Saloran viimeiseksi jäänyt Suomessa kehitetty stereoyhdistelmä. Sellainen löytyikin netin myyntisivustolta kohtuulliseen hintaan.

Laite oli päällepäin kuin uusi ja jopa kaikki valot toimivat. Kasettisoittimessa on pientä häikkää ja sen korjaamiseen löytyi jo ohjeet Salora -harrastajien keskustelupalstoilta. C-kasetteja ei kuitenkaan taloudesta löydy, joten soittimen korjaaminen jää tulevaisuuteen. Pääasia on kuitenkin, että pääsee taas pyörittämään vinyylejä.

Levysoittimena on Saloran omaa suunnittelua oleva suoravetoinen LS6200. S-mallinen äänivarsi ja Toshiban suoravetoinen koneisto oli aikoinaan haaste Dualille, jolla vastaavaa mallia ei löytynyt. SALORAn viimeisin yhdistelmälaite 6600S on varustettu sitten Dualin soittimella. Kyseinen malli oli myös hakusessa, mutta niitä ei juurikaan ole myynnissä.

Sarjan mukana tuli Salora KS420 -kaiuttimet, joista toinen oli imaissut ikävästi vettä kotelon lastulevyihin ja pinnoitteet olivat hieman turvoksissa. Sattuman kaupalla Torista löytyi kohtuullisen hintaiset KS330 -kaiuttimet jotka käytiin hakemassa yhdistelmän kaveriksi.

Ja sitten laitteiden asennus ynnä koekuuntelu….

Susiparin musiikin kuuntelussa käytetyt laitteet ovat pitkään olleet tasoa ministereot, JBL bluetooth popottimet sekä ASAn vanha museojyrä. Odotukset olivat kyllä korkealla näiden laitteiden suhteen, mutta ne ylittyivät huimasti. 40 -vuotta vanhat laitteet soivat todella kauniisti ja selkeästi. Radio on herkkä ja toimii jopa ilman antennia. Levysoitin toimii jouhevasti ilman ylimääräisiä ääntelyitä ja se musiikkinautinto… Se on taas aivan uudella tasolla.

Saloran ja Asan laitteista löytyy runsaasti tietoa. Jos varaston perällä sattuu olemaan vanhat käytöstä poistetut kotimaiset Hi-Fi -laitteet niin vahva suositus on, että kaivakaa ihmeessä ne esille. Spotify on helppo ratkaisu musiikin kuunteluun mutta vanhoissa laitteissa on juuri se fiilis, mikä tuli teinipoikana kun vähäisillä opintorahoilla kävi ostamassa lempibändin LP:n ja sai sen pyörimään levylautaselle…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s