Törnävän kesäteatterissa: Monty Python`s Spamalot

Monty Pythonin elokuvat ja televisiosarjat ovat molempien susien suosiossa ja kun Seinäjoen teatteri ilmoitti tekevänsä Monty Pythoniin perustuvan kesäteatterimusikaalin, ei tarvinnut miettiä käydäänkö se katsomassa. Kysymys oli vain ajankohdasta. Sopiva hetki sattui loman viimeiselle viikonlopulle ja se toikin hyvää vastapainoa kesän kiireiselle menolle ja reissaamiselle.

Monty Python´s Spamalot on vuonna 2005 tehty Broadway -musikaali, joka perustuu Holy Grail -elokuvaan. Sitä on esitetty kaikkiaan yli 1500 kertaa ja sen on nähnyt yli 2 miljoonaa ihmistä. Musikaali sijoittuu keskiajalle ja kertoo kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritareiden tehtävästä etsiä Graalin malja.

Susipari oli Törnävänsaaressa kymmenisen minuuttia ennen esityksen alkua. Keli oli aurinkoinen ja piinaavan kuuma mutta väkeä oli paikalla yllättävän hyvin. Sen verran katsomossa oli tilaa, että paikat katsomon paahteisimmassa kohdassa saatiin vaihdettua katetun katsomon varjoisempaan kohtaan. Ennen esitystä oli aikaa ihailla saaren kaunista miljootä. Se antaa hienot puitteet kesäteatterin toiminnalle.

Esitys alkaa erikoisella Jouluesityksellä, jossa viitataan Suomeen. Tätä pidettiin ehkä vähän liioiteltuna käännöksenä ja yllätys olikin suuri kun selvisi, että vastaava Suomikohtaus on myös alkuperäisessä musikaalissa. Siitä alkoikin hienosti elokuvaa mukaileva verbaalinen iloittelu niin lauluissa kun vuorosanoissakin. Välillä myös yleisöllä on rooli musikaalissa mikä nostaa tunnelmaa ja lämmittää mukavasti mieltä. Tämän enempää ei musikaalia spoilata, vaan se tulee nähdä ja kokea itse.

Ohjaaja oli onnistunut luomaan mainion ja intensiivisen teatterimusikaalin, joka eteni niin vauhdikkaasti että ensimmäinen puoliaika tuli vastaan miltei samantien. Susipari pohti, että kuinka fyysinen suoritus onkaan laulaa kolmenkymmenen asteen kuumuudessa täysi roolivarustus päällä, joka tässä nimenomaisessa esityksessä ei ollut kenelläkään kevyimmästä päästä. Muutenkin pari ihaili näyttävää puvustusta, se suorastaan hiveli silmiä, ”kirveellä veistetyn” näköistä linnaa vasten. Puinen linnake oli mainio elementti ja tausta nostamaan värikkäät hahmot ja heidän roolivaatetukset ansaitsemalle huomiolle. Yksinkertaisen näköinen lavastus muuntui ja muotoutui esityksen aikana yllättäen hauskoihin tilanteisiin ja tiloihin. Eli varsin näppärää insinööritaitoa.

Roolihenkilöt heittäytyivät hyvin suorituksiinsa ankarasta kuumuudesta huolimatta ja susipari niin kuin muukin yleisö sai kuulla mainioita lauluja ja nauruhermoja hivelevää vuoropuhelua esityksen aikana. Ehdottomasti musikaaliksi (joka ei välttämättä ole se miellyttävin teatterialue susiparille) erittäin onnistunut. Esityksen visuaalisuus, hengästyttävät roolisuoritukset sekä hauskuttavat laulut tempaisivat sopivasti hullunkuriseen Monty Python maailmaan, jossa taatusti sattuu ja tapahtuu.

Näytöksen aikana kuvaaminen oli kielletty lavalla pyörivien miekkamiesten uhalla ja susipari noudatti kieltoa, vaikka välillä teki mieli taltioida huikeita pukuja sekä näyttelijöitä blogia varten. Vastaisuudessa täytyy yrittää saada kuvauslupia vastaavanlaisiin tilanteisiin vaikkapa tämän blogin varjolla. Toisaalta, näytelmään pystyy keskittymään täysipainoisesti ilman kameran tuomia paineita.

Susipari nautti esityksestä täysin rinnoin koko esityksen ajan. Kovasta helteestä huolimatta aika kului kun siivillä, eikä missään vaiheessa tullut pitkästymisen tunnetta. Oli Monty Pythonin tuotanto ennestään tuttua eli ei, niin musikaali kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Spamalot pyörii Törnävän kesäteatterissa elokuun loppupuolelle, joten vielä on aikaa varata liput ja lähteä nauttimaan loppukesän kulttuuripläjäyksestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s