Autolla Lofooteille, tunnelmat reissun jälkeen

Blogin pitäminen ja kirjoittaminen on hyvä keino muistella reissua ja matkan tapahtumia. Kuvat edesauttavat säilyttämään reissumuistot mutta tuovat myös hyvän rungon itse blogiin. Nyt kirjoitettaessa matkan tunnelmista, aikaa on kulunut reissusta reilu viikko ja matkasta pystyy jo kokoamaan summauksen.

Susipari lähti reissuun suunnittelematta, mitä voi kyllä suositella muillekkin mikäli on varautunut omavaraisuuteen niin yöpymisten kuin eväidenkin osalta. Ilman aikatauluja matkaaminen antaa niin paljon vapauksia ja stressitaso pienenee kun ei ole kiire mihinkään. Jos matkaaja haluaa mukavuuksia enemmän niin reissua kannattaa myös suunnitella enemmän.

Aloittelijan vinkkejä reissuun lähteville

Heinäkuu on näköjään ruuhkaista aikaa Lofooteilla ja koko Pohjois-Norjassa. Laivaliput ja yöpaikat kannattaa varata ajoissa. Jo Vaasa-Uumaja -välillä oltiin onnekkaita, että päästiin laivaan parin päivän varoitusajalla. Lofooteilla ei tarvitse haaveillakaan mökin saamista lennossa, joskin tuurilla sekin voi onnistua. Myös telttapaikat olivat ruuhkaisia joten täytyy varautua siihen, että yksityisyyttä ei juuri ole.

Ruotsin rajan jälkeen, kun saavutaan vuoristoiselle alueelle, kannattaa varata hieman ylimääräistä aikaa. Maisemat ovat kauniita ja niitä on välillä mukava pysähtyä ihastelemaan. Tiet ovat jo melko mutkaisia, ja eteen tuleva karavaanari saattaa hidastaa ajonopeutta. Susipari ajoi Uumajasta Bodö:n kuvaus- ja ruokataukojen kera yhdeksässä tunnissa yöaikaan, joten päivällä matkaan saattaa kulua enemmän aikaa.

Lauttarantaan saavuttaessa ei kannata jäädä ihmettelemään lippujen hankkimista vaan ajaa suoraan ensimmäiselle vapaalle kaistalle odottamaan keltaliivejä. Jos ensimmäisellä yrityksellä ei pääse laivaan, ohjataan rannalle jääneet odottamaan seuraavaa alusta jonon kärkisijoille. Susipari odotti seuraavaa laivaan pääsyä 2,5 tuntia, joten isoista viivytyksistä ei ole kyse. Satamassakin riittää näkemistä ja juttuseuraa löytyy joten aika kuluu mukavasti. Paikan varanneilla on omat kaistat joista laiva täytetään ensin.

Pelkkä Lofoottien läpi ajaminen on jo huikea kokemus ja riittää sellaisenaan. Liiallisten käyntikohteiden haaliminen, varsinkin lyhyelle reissulle, voi kostautua suorituspaineina eikä itse matkasta ehdi nauttia. Netti on piukassa hienoja nähtävyyksiä ja niistä kannattaa valita yksi per päivä jos on tarkoitus ajaa yhtään pidempiä päivämatkoja. Ajaminen on hidasta mutkaisten teiden ja liikenteen takia. 150-200 kilometriä on jo kohtuullisen pitkä päivämatka.

Norjan hintataso ei ole niin hirveän kallis, että omia eväitä kannattaisi tuoda mukana ylettömästi. Jotkin tuotteet, kuten alkoholi ja karkit ovat kalliita mutta oluen tuomisessa on syytä ottaa huomioon tullimääräykset. Ravintoloissa ei käyty syömässä kun kerran, joten niiden hintatasosta ei voi sanoa mitään. Hyvät ja täyttävät pitsat saatiin ihan kohtuulliseen hintaan, mutta turisteille tarkoitetut turskaravintolat saattavat yllättää.

fbt

Vaatetuksen osalta pitää varautua kaikenlaisiin keleihin. Mukana pitää olla lämmintä ja tuulenpitävää vaatetusta mutta myös helleasua voi tarvita. Maasto on haasteellista joten tukevat kengät on hyvä olla mukana pikku vaellusreissuille. Osittain soinen maa on märkää eikä kumisaappaatkaan ole liioittelua. Vaikka päivällä on lämmintä, niin teltassa nukkujan kannattaa varautua viileän yön varalta.

Teltassa nukkumista ei kannata pelätä. Trendeistä tietämätön Susipari huomasi olevansa muodikas majoitteineen; Telttailu näyttää olevan nostamassa suosiotaan ja leirintäalueilla näkyi selkeästi, että majoitusmuoto ei ole pelkästään budjettimatkailijoiden juttu. Kunnon makuualusta ja makuupussit takaavat hyvät yöunet kun telttapaikka on hyvin valittu. Totta puhuen yhtään telttayötä ei vaihdettaisi hotellimajoitukseen.

tunnelmat reissun jälkeen

Pohjoismaissa matkustaminen on helppoa ja kustannusten pitäminen kurissa onnistuu mukavuudesta tinkimättä kun näkee vähän vaivaa. Omalla autolla liikkuminen on vapaata ja ajaessa näkee paljon. Matkan sääteleminen on myös helppoa sillä pysähdykset voi määrätä itse. Kilometrejä tosin tulee väistämättä paljon ja reissaamista helpottaakin jos matkassa on useampi ajotaitoinen. Lentämisen ekologisuus on ollut paljon keskustelun aiheena ja hiilijalanjälkeä voi pienentää vaihtamalla kaukoloman vaihteeksi lähikohteisiin.

Aikaa Lofooteilla ajeluun oli pari päivää ja se riitti juuri ja juuri. Yksi päivä lisää olisi mahdollistanut käynnin Andenesissa, saarten pohjoiskärjessä sekä Henningsvaerissa. Toisaalta matkasta jäi vielä nälkä, eikä koti-ikävä ehtinyt vaivaamaan. Näyttää siltä, että Lofooteille pitää lähteä uudemman kerran. Myös kiinnostus koko Pohjois-Norjaa kohtaan kasvoi kovasti.

Mielenkiintoista on, kuinka lähialueilta löytyy näin loistavia lomakohteita eikä niihin ole aikaisemmin juuri kiinnittänyt huomiota. Väljästi tulkiten reissun hinnalla olisi lähtenyt Keski-Euroopan kaupunkilomalle tahi Turkkiin, mutta nyt matkaaminen ruuhkaiseen turistikohteeseen ei enää tunnu vaihtoehdolta. Toki Lofooteillakin on osittain ruuhkaista, mutta luonto tasoittaa rauhallisuudellaan ruuhkaisuuden tunnetta. Oman tilan ottaminen automatkalla on myös helpompaa, kun turistimatkalla.

On monta syytä lähteä Norjaan. Susiparille vapaus suunnitella reissunsa itse, upea luonto ja seikkailuntunne olivat merkityksellisimpiä seikkoja kohdetta valitessa. Pohjoismaissa matkustaminen on myös helppoa, joten mikään syy ei ole esteenä tutustua rakkaisiin naapurimaihimme.

4 vastausta artikkeliin “Autolla Lofooteille, tunnelmat reissun jälkeen

 1. Olipa ihana tämä koko kierroksenne 💖 Palasi mieleen oma reissu Lofooteille vuosia sitten. Tosin, me reissattiin kesäkuun puolella juuri tuon tiedetyn heinäkuun ruuhkan takia. Ja reissasimme vanhalla asuntoautolla, mutta yövyimme pari yötä mökissäkin. Oli saatu vinkki: jos olet ennen klo 13 leirintäalueella, voit ehkä saada mökin. Piti paikkansa. Me vietimme Lofooteilla (perillä) 4päivää ja se tuntui hyvältä ajalta.
  Hintataso oli mainitsemanne eli polttoaine kallista, mutta muuten aikalailla Suomen tasoa. Paitsi alkoholi, joka on kallista. Mekin teille ruoat itse ja pysähdyimme jatkuvasti kuvaamaan.
  Meidän reissusta on aikaa, mutta haave on ottaa uusiksi ensi kesänä 🍀

  Liked by 1 henkilö

  1. Kiitos kommentista! Matka jäi mieleen ja luultavasti seuraava kesälomareissu suuntautuu myös Norjaan. Haaveena on tehdä pakettiautosta retkeilyauto, niin pystyttäisiin kulkemaan vielä vapaammin mutta henkilöautollakin pärjätään.

   Tykkää

 2. Noniin, tämähän oli oikein naseva blogi! Oma reissu tulossa ensi viikolla ja samantyyppinen, suhteellisen kevyesti suunniteltu, telttaperusteinen matka edessä 😀 Lauttaliput (2 matkaa) hankittu, muuten ei ennakkovarauksia.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s