Tarina Silvo Sokan rakettilennosta

Torstaina, lokakuun 7. päivänä 1948 kello 20.30 ajoissa ilmoitti puhelimitse Suonenjoen piirin nimiesmiehelle Suonenjoen Maamieskoululla asuva agronomi Artturi Penttilä, että edellä mainitun koulun henkilökunnan pihalta olivat löytäneet tajuttomassa tilassa olleen nuorenmiehen märissä vaatteissa nurmikolla makaamassa.
Heillä oli oppilashuoneessa kumma nuorukainen, joka selvitti lentäneensä raketilla Kuopiosta ja pudonneensa lähellä koulua olevaan järveen, josta oli uimalla pelastunut.
-J.Pihlakoski tapauksen poliisitutkintapöytäkirjassa-

Koiras löysi, liekö Twitteristä, linkin tarinaan Silvo Sokasta ja hänen mielenkiintoisesta seikkailustaan Silverstar -raketilla vuonna 1948. Tarina oli enemmän esillä vuosi sitten, kun lento sai 70 -vuotispäivänsä, mutta se oli jotenkin mennyt ohi ja jäänyt huomiotta. Koiras arveli, että tämä saattaa kiinnostaa myös naarasta eikä ollutkaan vallan väärässä. Tarina käytiin läpi ja päätettiin jakaa tietoa siitä myös blogissa.

Tarina alkaa, kun lokakuussa 1948 löydetään Suonenjoen maamieskoulun pihalta tajuton ja läpimärkä nuori mies. Mies pelastetaan lämpimään, saunotetaan ja puetaan kuiviin. Toivuttuaan hän kertoo lentäneensä omatekoisella raketilla yli 50 kilometrin matkan Kuopiosta Suonenjoelle noin 3,5 minuutissa. Kesken rakettilennon aluksen polttoainesäiliö vaurioitui ja Sokka joutui tekemään pakkolaskun noin seitsemän kilometrin korkeudesta suoraan Suonteenselkään.

Silvo Sokka ja hänen rakettilentonsa olisi saattanut unohtuakin, ellei Savo -lehden toimitukseen olisi saapunut kirje, jossa kerrottiin lahjakkaan keksijänalun kuolleen rakettionnettomuudessa. Kirjeen oli kirjoittanut saksalainen insinööri, joka oli avustanut ja rahoittanut Silvon rakettihanketta. Hämmennystä Savo -lehden toimituksessa lisäsi, kun Silvo Sokka tuli seuraavana päivänä pyytämään kirjettä itselleen ja toivoi ettei juttua julkaistaisi.

Savo -lehti julkaisee uutisen joka leviää kulovalkean tavoin ympäri maailman Australiaa ja Amerikkaa myöden. Sensaatio on valmis…

Silvo Sokan tarinassa on jotain kiehtovaa, koskettavaa ja surullista. Lahjakas, mielikuvitusrikas ja selvästi tekniikasta tietävä, vähän erilainen nuorimies joka haaveilee seikkailusta ja saa aikaan tarinan joka muuntuu hallitsemattomaksi tapahtumaketjuksi. Tapauksen aiheuttamassa mediasirkuksessa on paljon piirteitä nykyajan somekohuista. Ehkä nykyaikana asialle osattaisiin nauraa ja myös ihailla moista tarinankerrontataitoa mutta 40-luvun Suomessa ja Savossa tapaus koettiin kiusallisena. Perhe vaikenee asiasta ja tarina yritetään salata ja piilottaa.

Silvo Sokka ja hänen tempauksensa kiinnostaa edelleen. Tapauksesta on muun muassa kirjoitettu kirja, tehty taidenäyttely sekä sanoitettu biisi. Silvon siskon tytär on suunnitellut raketin piirustusten mukaan muotoillun hopeariipuksen. Ja Yle Areenasta löytyy mukaansatempaava radio-ohjelma Sokan tempauksesta.

Nuoren Sokan tarinassa on jotakin hellyttävää ja inhimillistä. Nuoren miehen tuskaan ja seikkailunhaluun voi meistä jokainen samaistua, kun vain muistelee omaa nuoruuttaan. Joskus voi käydä niin että harkitsematon, puoliksi viaton juttu saakin hallitsemattomat mittasuhteet.

Tarina on kuultavissa Yle Areenassa kolmena jaksona

https://areena.yle.fi/1-50084079

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s