Keikalla: Pete Poskiparta Mentalisti 3.0

Seinäjoki-salissa on väkeä noin parinsadan henkilön verran, joista osa on jo mukavassa pikkujoulutunnelmassa. Lavan edessä on kyniä ja lappuja jotka viittaavat selkeästi yleisön rooliin esityksessä. Pikainen lippujen tarkastus; Varattiinko paikat tosiaan eturivistä? Varattiin, ja riskit ovat suuret. Lavalla on violetissa valossa kylpevä mystinen lavastus, mikä on omiaan lisäämään jännityksen tuntua. Kaiuttimista alkaa soida voimistuen AC/DC ja artisti astuu lavalle. Kädet hikoavat. Enää ei ihmetellä miksi eturiville sai vielä paikkoja.

Kuva: Suvi Kukka Kärkkäinen

Pete Poskiparta on entuudestaan tuttu televisiosta useista eri ohjelmista. Yle Areenasta löytyy mielenkiintoinen sarja nimeltä ”Viimeinen keikka” missä hän toimii juontajana käyden läpi esiintyvien artistien lavalla sattuneita tapaturmia ja kuolemia. Poskiparta on esiintynyt myös radion ohjelmissa sekä juontanut jääkiekkoa ja koripalloa. Netistä löytyy myös useita videoita Aamulypsyn juontajien kanssa tehdyistä tempuista. Omien sanojensa mukaan hän on myös mainosääni, mutta sketsin yhteydessä kerrottuna todenperäisyys jäi vähän epäselväksi. Äänen perusteella hän todella sopisi kyseiseen hommaan, siitä ei ole kahta kysymystä.

Mentalisti astuu lavalle ja aloittaa keikkansa. Kontakti yleisöön on välitön ja sujuvaa esiintymistä jää seuramaan heti kiinnostuksen vallassa. Pelkoa lieventääkseen Poskiparta selventää heti, että kukaan ei joudu mukaan esitykseen vastoin tahtoaan eikä shown aikana pilkata ketään. Aihetta lohduttamiseen on, sillä lavalla olevat neljä tuolia paljastavat, että yleisöllä on osansa.

Keikan alku muistuttaa enemmän stand up -esitystä kuin taikuutta. Tällä on todennäköisesti tarkoituksensa; Olo alkaa vapautua ja mieli on vastaanottavainen esitystä varten. Esiintyjä tekee jo tässä vaiheessa vaikutuksen, Poskiparta menisi täydestä stand up koomikkonakin. Täytyy sanoa, että youtube -videoiden perusteella odotettiin huomattavasti rauhallisempaa esitystä ja miedompaa ulosantia.

Sketsien lomassa Poskiparta avaa myös eroa taikurin ja mentalistain välillä. Taikuri tekee esityksensä käsillään ja mentalistin taikuus tapahtuu mielessä, korvien välissä. Tämä näkyy esityksessä, suurin osa tempuista jää mysteeriksi mutta muistin hallinnan ja yleisön ilmeiden lukeminen on temppujen pääosassa.

Vauhtiin päästiin alun sketsien jälkeen nopeasti. Yleisö temmattiin heti mukaan mystiikan maailmaan ja temput etenivät luontevasti Poskiparran rupatellessa rennosti lavalla. Mieletön taituruus ja ohjelman soljuvuus jätti välillä hämmentyneen tunteen: kuinka, mitenkä, ei ole mahdollista! Eturivin paikat olivat yllätykseksemme rauhoitettu, Poskiparta valitsi yleisöstä sattumanvaraisesti osallistujia temppuihin. Tunnelma oli kuitenkin niin rento ja mukava, jotta temppuihin osallistuminen ei näyttänyt mitenkään liian jännittävältä vaan myös avustajat olivat hienosti mukana. Poskiparralla on myös taito ottaa tilannekomiikka osaksi esitystä. Yleisön osallistuminen ja siihen kuuluvat hauskat mokat ja sattumukset olivat osa hyvin hiottua esitystä.

Esitys oli jaettu kahteen osaan, joiden välissä oli 20 minuutin tauko. Siinä välissä ehti mikäli halusi kahvitella sekä oikoa vähän jalkojaan. Susiparin väliaika meni lähinnä kerratessa temppujen sisältöä. Aivoriihi pyöri muttei saatu vastauksia kysymyksiin kuten miten? Jännityksellä vain odotimme loppupuoliskon sisältöä.

Esityksessä ajantaju unohtui täysin ja aika meni kuin siivillä. Ilta oli huolella hiottu kokonaisuus, jossa temput ja komiikka vaihtelivat. Hauska sattuma oli, että samalla rivillä istui taikurialan uranuurtaja Heikki Kulju alias Al Dante, joka istahtikin Susiparin viereen. Mentalisti Pete Poskiparta huomioi ja esitteli yleisölle jo vuonna 1973 Amerikan kiertueen tehneen Heikin, joka eittämättä on raivannut tietä nykypolvien taikureille ja mentalisteille.

Esityksen päätyttyä Susipari suunnisti kirjamyyntitiskille, jossa Poskiparta myi omaa kirjallisuuttaan. Kirjat vaihtoivat omistajaansa Poskiparran signeerauksella varustettuna ja kuhina kävi tiskin ympärillä. Myös Susipari osti kaksi kirjaa: ”Arjen Mentalisti” sekä ”Vaarallista Viihdettä”. Toinen kirjoista päätyy facebook -arvontaan kunhan se on ensin luettu itse.

Erittäin mielenkiintoisen illan kruunasi kahden pitkän linjan taikurin ja mentalistin kohtaaminen Seinäjoki-salin aulassa. Konkareiden juttuja ja muisteloita oli hauska kuunnella ja Susiparille heräsi ajatus tehdä juttu myös Al Dantesta. Toivottavasti tähän saadaan mahdollisuus lähitulevaisuudessa.

Loppuun on pakko antaa vielä suositus. Mentalisti 3.0 -kiertue jatkuu vuoden loppuun saakka. Kannattaa käydä katsomassa artistin youtube -videoita, livenä esitys on kuitenkin huimasti vaikuttavampi ja parempi. Jos esitys sattuu lähistölle, on syytä tarkastaa onko lippuja vielä saatavilla. Susipari siis suosittelee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s