Luontokuvauskurssi Ylistarossa

Susikoiraan työpaikalla on muutama valokuvauksesta enemmän ja vähemmän kiinnostunut työkaveri, joiden kanssa on keskusteltu aika ajoin jonkinlaisen valokuvaillan järjestämisestä. Alkuperäinen ajatus oli vaihtaa tietoa ja kokemuksia keskenään, mutta Ratisen Arto vei ideaa vielä eteenpäin. Hän kysyi pitkän linjan luontokuvaajaa, Benjam Pöntistä kertomaan kuvaamisesta ja antamaan vinkkejä.

Lapualainen Benjam Pöntinen on luontokuvaaja ja tietokirjailija, joka on erikoistunut liito-oravien, lepakoiden ja lintujen kuvaamiseen. Suomen valokuvausliiton Finnfoto -palkinnolla palkittu kuvaaja on kirjoittanut uransa aikana yli 20 kirjaa, osallistunut luontoaiheisten elokuvien tekemiseen ja pitänyt kymmeniä valokuvanäyttelyitä. Pöntisen tuotantoon voi tutustua hänen omilla kotisivuillaan.

https://www.pontinen.fi/

Arton järjestämälle luontokuvaillalle saatiin tilat Ylistaron Terästakomon neuvotteluhuoneeseen. Paikalle saapui liki 20 osallistujaa. Mukana joukossa oli aivan alottelijoita, pitkän linjan harrastajia sekä kaikkia siltä väliltä.

Kouluttaja halusi tapahtuman olevan paitsi koulutus- myös keskustelutilaisuus ja alkuun päästiinkin välittömästi. Ensimmäiset keskustelut käytiin kuvauskaluston hankinnasta ja tasosta. Kuvauskalustoon saa uppoamaan rahaa järjettömiä summia mutta myös kevyemmällä ja halvemalla kameralla pääsee alkuun. Paras kamera on se, mikä on mukana.

Valokuvaamista ei opiskella pelkästään keskustelemalla. Kurssin osallistujilla oli mahdollisuus antaa kuvia Benjamin Pöntisen esitettäväksi ja kuvista sai palautetta saman tien. Palaute ei ollut pelkästään kuvien kehumista, vaan niistä sai myös korjaavaa palautetta. Kuvaussuunta, pysty- vai vaakakuva, herätti jonkin verran keskustelua. Kouluttajan mielestä pystykuvan ottamiselle on hyvin vähän perusteita, kun taas lehdistön edustaja oli sitä mieltä, että tarvetta olisi enemmänkin. Pystykuvien ottaminen on yleistynyt muun muassa kännyköiden ja sosiaalisen median ansiosta kun perinteisellä kameralla kuvaajat suosivat helpommin vaakakuvien ottamista. Nykytekniikalla kuvan rajaaminen uudestaan on joka tapauksessa helppoa.

Osallistujien kuvista käytiin läpi sommittelua ja kuinka samansuuntaiset linjat sekä katsetta johdattelevat muodot vaikuttavat kuvaan. Samalla saatiin vinkkejä kuvaustekniikoista ja kameran asetuksista.

Oman esityksensä kuviin Pöntinen oli liittänyt valoitustiedot jotka auttoivat esittämään mitkä asiat kuvan syntyiseen vaikuttavat. Esitetyille kuville kuultiin teknisen toteutuksen lisäksi tarina, mikä lisäsi esityksen mielenkiintoa. Koko esityksen ajan osallistujilla oli mahdollisuus esittää tarkentavia kysymyksiä ja myös Pöntinen kyseli välillä kommentteja yleistöltä.

Kuva: Benjam Pöntinen
Kuva: Benjam Pöntinen

Yleisö sai myös kuulla, että kuvausolosuhteet luontokuvissa ovat välillä niinkin haastavia, että pelkkää kuvaustilannetta saatetaan valmistella viikko ja toinen viikko kuvataan. Eli kovin hätäisen hommaa ei luontokuvaus ole. Tämän lisäksi eläinten käyttäytymistä tulee tuntea. Kuvauskohdetta lähestytään todella varovasti, siksakaten eli ihmisluonteelle tyypillisen suoraviivaisesti ei voi edetä kohti kuvattavaa vaan siinäkin tarvitaan malttia. Myös pesimä ja soidinpaikat tulee olla tiedossa jotta pääsee kuvattavia lähelle. Mielenkiintoinen lisä kuvaillassa oli Pöntisen vedenalaiset kuvat. Kameratekniikka mahdollistaa nykyaikana paljon, ja luonnon olosuhteet ovat enää harvoin esteenä.

Luontokuvausilta oli mielenkiintoinen esityksineen ja tarinoineen. Pöntiseltä ja muilta kuvaajilta sai hyviä vinkkejä mutta paras anti oli oman mielenkiinnon ja innostuksen syttyminen uudelleen. Kamera on ollut jo pitkään pölyttymässä mutta nyt akku laitetaan latautumaan ja linssit pistetään paikalleen reppuun. Heti ensimmäisellä koiranulkoilutusreissulla kamerareppu otettiin selkään ja lähdettiin kokeilemaan vinkkejä käytännössä.

Aloitelevalle kuvaajalle täytyy suositella vastaavanlaisia tilaisuuksia eikä kokenutkaan kuvaaja menetä mitään kun käy kuuntelemassa ja ottamassa vaikutteita muilta. Omin keinoin kaluston hankinnassa ja harrastuksen aloittamisessa pääsee selaamalla netin valokuvaussivustoja. Muun muassa Pöntisen suosittelemaa kamerakoulua:

https://kamerakoulu.fi/

Yksi vastaus artikkeliiin “Luontokuvauskurssi Ylistarossa

  1. Päivitysilmoitus: kyrönmaan luontokuvatapahtuma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s