TLKS Speksi 2020: Parrasvalojen Polte

Susipari kävi Turun Logomossa katsomassa TLKS:n Speksin, Parrasvalojen polte. Kiireisen perhe-elämän takia jutun kirjoittaminen venyi ja siten muutti myös hieman muotoaan. Tiettyjen sukulaisuussuhteiden ansiosta päästiin juttelemaan yhden Speksin käsikirjoitustiimiläisen kanssa ja selvitettiin mitä opiskelijateatteri pitää sisällään.

Ensimmäisenä pitää selventää mikä ihmeen TLKS Speksi. No, TLKS tarkoittaa Turun Lääketieteenkandidaattiseuraa ja Speksi on opiskelijoiden toteuttama musiikkiteatterinäytelmä. Esityksen kuuluu musiikki- ja tanssikohtauksia, sekä yleisön kanssa interaktiivisuus ”Omstart” -huudoin. Katsojan huutaessa ”Omstart” esiintyjät reagoivat näytelemällä pätkän kohtauksesta uudelleen hieman erilaisena versiona. Huutoon voi myös yhdistää tarkentavia ideoita siitä, mitä haluaa näyttämöllä tapahtuvan.

Käsikirjoittajan mukaan Speksi on tekijöilleen harrastus ja vastapainoa opiskelulle, vaikka se välillä tuntuu vievän enemmän aikaa kuin koulu. Osa on mukana yhdessä tiimissä ja käyttää siihen pari tuntia viikossa ja osa taas on mukana vähän kaikessa ja käyttää siihen tosi paljon aikaa. Tekijöistä on muodostunut aika tiivis porukka, johon pyritään kyllä mahdollisimman matalalla kynnyksellä toivottamaan uusia ihmisiä mukaan. Vaikka teatterin tekeminen on tärkeää niin enemmän speksi on ystävien kanssa olemista ja hauskanpitoa.

Käsikirjoituksen valmisteleminen kestää noin kolme kuukautta. Näyttelijät ja tanssijat alkavat harjoittelemaan osuuttaan marras-joulukuussa ja puvustusta aletaan tekemään marraskuussa. Lavastuksen suunnitteleminen aloitetaan marraskuussa ja rakentaminen alkaa tammikuussa. Biisien sovitus ja sanoitus alkaa myös ennen joulua. Tammikuussa kaikki tiimit ovat jo toiminnassa ja tammikuun puolessa välissä alkaa läpärit eli läpivedot missä mennään esitystä läpi. Yleensä puvustusta tehdään siinä samalla ja lavastus lavastaa sen mukaan mitä on valmiina. Teatterille päästään vasta muutama päivä ennen ensi-iltaa ja siellä menee yleensä ihan yöhön saakka. Tekniikka virittelee äänet bändin kanssa ja valaisijat katsovat tanssijoiden ja ohjauksen kanssa valaistuksen kuntoon. Teatterilla vedetään läpivedot ja kenraaliharjoitukset vielä ennen ensi-iltaa. Näytösviikon jälkeen on pieni paussi ennen kiertuetta ja kiertueen jälkeen huhtikuussa on speksin lopetus eli hautajaiset. Koko hommaa tehdään kaikkiaan yhdeksän kuukautta.

Tämänvuotinen näytelmä vie katsojan 80 -luvun Broadwaylle ja kertoo Oscar Brimsin matkasta uransa huipulle. TLKS on tehnyt teatteriesityksiä jo 20 vuotta ja tänä vuonna opiskelijat halusivat tehdä jotain erilaista. Teemat ovat olleet tosi synkkiä ja juonilähtöisiä. Nyt näytelmässä on keskitytty tuomaan hahmoille syvyyttä ja juoni perustuu enemmän siihen, mitä tapahtuu, kun tietynlaiset hahmot laitetaan samaan ympäristöön. Käsikirjoittajan mukaan hahmolähtöinen kirjottaminen on vain erilainen tyyli kirjottaa. Tänä vuonna se onnistui hyvin, mikä on myös hyvän ohjaajan ansiota. Hahmolähtöisessa esityksessä on erityisen tärkeää että näyttelijät tuntevat oman hahmonsa ja hahmojen tunteet välittyy myös yleisölle, muuten kokonaisuus jäisi latteaksi.

Katsojan näkökulmasta uuttera työ näkyy sujuvana näyttelemisenä ja hienoina tanssi- ja lauluesityksinä. Yhdeksän kuukauden aikana hiottu esitys vetää vertoja ammattilaisteatterille ja sitä on todella mielenkiintoista ja mukavaa seurata. Ensimmäistä speksiä katsoessa hämmennys oli suuri; Mielikuva ja odotukset koulunäytelmästä kaatuivat kohtuullisen nopeasti, kun selkisi minkälaisesta produktiosta on kysymys. Tuntuu uskomattomalta, miten opiskelijaporukasta on saatu koottua toista sataa ihmistä muusikoiksi, näyttelijöiksi, tanssijoiksi ja tekniikan tiimiin, sekä joku vielä pystyy pitämään kaikki hallinnassa ja markkinoimaan koko paketin.

Speksin tämän vuotinen esitys oli visuaalinen ja värikylläinen. Esiintyjien lookit toivat elävät muistikuvat 80-luvusta, kreppikiharoineen sekä voimakkaine meikkeineen. Myös asuihin oli panostettu; niidenkin osalta oltiin oikealla vuosikymmenellä.

Erityisesti Susipari ihaili tanssikoreografioiden sujuvuutta ja vaativuutta. Koreografiat olivat todella näyttäviä, vaihdellen hiphopista vogueen. Monta kertaa katsomossa hämmästeltiin kuinka ihmeessä opiskelijat pystyvät venymään näin taitaviin suorituksiin. Näytelmässä oli kuitenkin paljon tanssillista osuutta, jolloin kehon hallinnalla on suuri merkitys.

Speksin tekemiseen osallistuva jälkikasvu valmistuu ja tämä jää viimeiseksi esitykseksi hänen osaltaan. Esitys oli kuitenkin niin mukaansatempaava, että myös seuraavien speksien katsominen voisi olla kevättalvien ohjelmistossa. Kyseessä ei ole kuitenkaan vain velvollisuus käydä seuraamassa opiskelijoiden aikaansaannoksia, vaan aivan oikeasti vakuuttava ja viihdyttävä teatteriesitys.

Speksin näytökset Turun Logomolla ovat jo ohi, mutta kiertue vierailee vielä Kuopiossa, Helsingissä ja Porissa.

https://tlksspeksi.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s