KOTIVARA

Marttojen sivuilla kerrotaan, että ”Kotona oleva varasto ruokaa ja juomaa poikkeuspäivän varalle on nimeltään kotivara. Kotivaraa tarvitaan esimerkiksi, jos kauppaan ei pääse sairastumisen vuoksi. Kotivara on osa omatoimista varautumista.” Susiparin lapsuuden kodeissa kotivara on ollut luonnollinen asia, siitä ei ole sen kummemmin toitotettu. Molempien koti on ollut maalla, jolloin omavaraisuus elintarvikkeiden osalta on itsestään selvyys. Susiparin isovanhemmat ovat muistelleet sota-aikaa, jolloin kaupungista lähdettiin maalle elintarvikepulan vuoksi. Ehkä jonkin sortin varautuminen ”pahan päivän varalle” tulee osittain lähihistoriasta ja on osa järkevää ja suunnitelmallista elämää. Liiallisuuksiin ei mennä tässä asiassa, eikä panikoimaan ruveta. Susipari elää luottavaisesti tavallista arkea.

Koronaviruksen jyllätessä kotivara on jälleen noussut keskustelunaiheeksi siellä sun täällä. Suosituksia kotivaraksi löytyy useastakin paikasta, mutta kovi selkeää ostoslistaa ei löytynyt ja Susipari päätti laatia itselleen sopivan setin viikon selviytymistä varten. Lista laadittiin niin, että kaapissa olisi suurin piirtein kaikille sopivaa ruokaa koiriakaan unohtamatta. Lisäksi mietittiin kuinka sapuska saadaan tehtyä mahdollisen sähkökatkon sattuessa.

Koko listaa ei ole tarkoitus pitää varastossa ”hätäpakkauksena”, vaan tarvikkeita käytetään normaalisti arjessa. Sitä mukaa, kun hätävara hupenee, niin varastoa täydennetään. Grillausta ja retkeilyä harrastavana ruoan valmistaminen muuten, kuin sähköhellalla ei ole ongelma. Veden ja lämmityksen katkeaminen olisi varmasti hankalinta taajama-asumista ajatellen. Susiparin talossa ei ole tulisijaa. Ulkona grillaaminen kyllä onnistuu mutta talo on kaukolämmitteinen, joten vilpoista saattaisi tulla. Myös veden saanti olisi hankalaa. Ehkäpä voisi selvittää lähimmän lähdepaikan sijainnin jo ennakkoon. Informaation kulkua ajatellen radiota ei pitäne hävittää…Tärkeitä seikkoja pohdittavaksi vaikka vain teoriassa, sillä arjen helppous voi sumentaa nykyihmisen kuvittelemaan että yhteiskunnan infrastruktuuri on rikkoutumaton.

Kotivara on nyt suunniteltuna ja seuraavaksi lähdetään ostoksille. Katastrofiajattelua emme harrasta eikä paniikin lietsominen ole Susiparin juttu. Kotivara-ajattelu on mielenkiintoista ja hyödyllistä toimintaa eli järkevän ihmisen varautumista poikkeustilanteisiin.

SUSIPARIN KOTIVARA

KEITTOVÄLINEET
Trangia
Tenttua
Grilli
Grillihiiliä
Sytytyspaloja

JUOTAVAA
Pullovettä 2 x 5 l
Tuoremehua 2 litraa
Maitojauhe
Kahvipavut
Pannukahvia
Kaakaojauhetta

SYÖTÄVÄÄ
Perunaa 2,5 kg
Porkkanaa 1 kg
Riisiä 1 kg
Sokeria 2 kg
Makaronia 1,5 kg
Hernekeittoa 5 purkkia
Säilykelihapullat 5 purkkia
Tonnikalaa 5 purkkia
Nuudeleita 1×5 paketti
Pastapusseja 5 kpl
Näkkileipää 2 pakettia
Metwurstia 1 paketti
Voita 1 paketti
Kaurahiutaleita 2 pakettia
Mansikkahilloa 1 purkki
Mysliä 1 pussi
Kuivattuja sekahedelmiä
Pähkinöitä

HERKKUJA
Välipalapatukoita
Digestive -keksejä
Suklaata

TARVIKKEITA
Vessapaperia
Talouspaperia
Otsalamput
Akkuja
Tölkinavaaja
Tuikkuja
Tulitikkuja

LÄÄKKEET
Panadolia
Allergialääkkeet
Laastaria
Terveyssiteitä

KOIRILLE
Ruokaa 15 kg säkki
Puruluita

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s