Vihkisormuksen teettäminen

Siinä vaiheessa kun vihkipäivä oli sovittu ja aika maistraattiin varattu, Susipari pohti hankitaanko vihkisormus vai mennäänkö yli siitä mistä aita on kaatunut. Matala profiili vihkimisen ja siihen liittyvien hankintojen suhteen oli mielessä koko prosessin ajan mutta toisaalta vihkimistä ei sopinut kovin arkipäiväistääkään. Susinaaras päätti lopulta, että kyllä hän sormuksensa taitaa ansaita ja lupasi Koiraalle olla ”kannattava hankinta” . Näin ajatellen sormuskustannukset per vuosi ovat matalat, jolloin myös Susikoiras-insinööri innostui asiasta… 😉

Sormusta lähdettiin tilaamaan kuukausi ennen vihkipäivää. Tilauksia kultasepänliikkeellä oli, mutta ei oltu ihan vielä ruuhkaisimmassa ajankohdassa, jolloin kuukausi tuntui riittävän sormuksen suunnitteluun ja valmistamiseen kultasepänliikkeen puolesta. Sormusta tilatessa tuli puheeksi Hanhiniemen kultaseppien isä Aimon ja poika Joonan kanssa, että aiheesta olisi mielenkiintoista tehdä myös blogijuttu, jolloin he lupautuivat ottamaan kuvia sormuksen valmistumisesta ja kertomaan hieman omasta ammatistaan.

Sormusmalleja tutkittiin ensin netin kautta ja jonkinlainen idea sormuksesta alkoikin hahmottumaan kuvien perusteella. Valkokulta materiaalina oli selvä alusta alkaen, koska myös kihlasormus on valkokultainen. Perinteisen timantin sijaan sormuksen kiveksi Susinaaras halusi ametisti -korukiven. Jostain syystä ametisti on aina kiehtonut Susinaarasta kauniin värinsä vuoksi. Ehkä sekin merkitsee, että ametisteja löytyy myös Suomesta. Sormuksia on netti pullollaan mutta Susipari ei tohtinut lähteä kuitenkaan tilaamaan sormusta sokkona, on vihkisormus kuitenkin niin henkilökohtainen asia. Niinpä turvauduttiin jo tutuksi tulleeseen Kultasepänliike Hanhiniemeen, jonka käsialaa oli myös Susiparin valkokultaiset kihlasormukset. Muutama päivä liikkeessä käynnin jälkeen Joona lähetti Susiparille ehdotuksen sormuksen mallista.

Jutussamme sormuksen valmistuminen havainnollistuu Joonan ottamilla upeilla kuvilla, joista voi nähdä sormuksen tekemisen monet vaiheet ja nähdä käsityötaidon merkityksen. Sormus suunniteltiin Susiparin ajatusten mukaan 3D -mallinnusohjelmalla. Sormuksesta saatiin realistinen, liki valokuvamainen malli josta pystyi hyvin hahmottamaan millainen siitä tulisi. Malli hyväksyttiin yksimielisesti sellaisenaan eikä muutoksiin ollut tarvetta. Ohjelmistolla luodusta mallista saadaan 3D -tulostimella tehtyä valumalli, jonka mukaan aihio valetaan. Nykyään on mahdollista myös koneistaa aihio tai jopa 3D -tulostaa se valmiiksi. Valaminen on kuitenkin vielä helppo ja edullinen tapa. Aihion tekeminen kiiltäväksi sormukseksi kiviupotuksineen onkin sitten puhtaasti käsityötä.

Aimo – kultasepänliikkeen perustaja oli jo yläasteikäisenä kiinnostunut kello- ja kultasepän ammatista ja päätyi nelivuotiseen kultaseppäopistoon Lahteen. Kultasepän työ vaatii hänen mukaansa tarkkuutta ja kärsivällisyyttä sekä tietysti myös taiteellisuutta. Poika Joona on opiskellut myös kultasepäksi ja sanoo oman kiinnostuksensa alaan lähteneen siitä kun hän teki itselleen oman hopeasormuksen isän opeilla. Joona myös humoristisesti kertoo perheensä vähän patistaneenkin alalle. Kultasepän ominaisuuksista vielä puhuttaessa Joona korostaa, että tarkkuuden ja taiteellisuuden lisäksi myös teknillinen ymmärrys on eduksi. Joona kokee kädentaitojen vaalimisen tärkeäksi vaikka nykyään tietokoneet ovat tulleet helpottamaan työtä. Käsin tekeminen ja siihen liittyvät tekniikat ovat kuitenkin pysyneet ammatissa samoina ja osa tekniikoista on jopa tuhansia vuosia vanhoja. Työssä parasta onkin Aimon mukaan se, että siinä näkee kättensä jäljen.

Kysyttäessä millaista on työskennellä perheenä. Perheen äiti Päivi mainitsee hyväksi puoleksi perheenjäsenten yksimielisyyden yrityksen kehittämisen suhteen. Jos perheessä joskus onkin keskinäisen kunnioituksen puutetta, siitä selvitään puhumalla. Perheenjäsenten kesken on myös osittain omia työ-ja osa-alueita yrityksessä. Aimo-isä hoitaa pääosin asiakaspalvelun, neuvotteluasiat, kultasepäntyöt ja kivien istutukset, Joona hoitaa korujen suunnittelutyöt ja 3D-mallinnoksen, kultasepäntyöt sekä asiakaspalvelun. Päivi-äiti hoitaa taloushallinnon, asiakaspalvelun, konekaiverrukset, näyteikkunoiden somistukset sekä siivouksen ja ruokahuollon.

Hanhiniemien mukaan asiakkaat ovat yleensä melko tietoisia mitä haluavat ja tulevat valmiin idean kanssa, jota sitten muokataan toteuttamiskelpoiseksi. Valmiita ”tiskiltä löytyviä” sormuksia myydään noin 10-15% sormuksista ja Hanhiniemet valmistavatkin suurimmaksi osaksi sormukset itse. Teetetty sormus ei välttämättä ole sen kalliimpi kuin valmiskaan sormus, nimittäin tilaaja voi vaikuttaa materiaali- ja kivivalinnoilla suoraan sormuksen hintaan. Suosituimmat sormukset ovat erilaiset yksikiviset solitäärisormukset ja kivistä timantti on ehdottomasti käytetyin kivi kestävyytensä ja kauneutensa vuoksi. Suomestakin löytyy kiviä; puolijalokiviä ja korukiviä mutta lähinnä vain harrastajilta. Kivistä vain spektroliittiä löytyy kaupallisesti. Lopuksi kysyttäessä pysyykö sormus vihkisymbolina, Hanhiniemet vastaavat kysymyksen yksiselitteisesti, kyllä.

Sormus oli valmis ajallaan ja se on täsmälleen sellainen, kuin Susipari toivoi. Tuntuu mukavalta ajatella, että sormuksen on valmistanut paikallinen yrittäjä ja kultaseppä aitona suomalaisena käsityönä. Nämäkin seikat korostavat sormuksen merkitystä ja lisäävät sen tunnearvoa.

Susipari ei tee kaupallista yhteistyötä, eikä jutusta saatu tai pyydetty minkäänlaista korvausta. Kiitämme Kultaseppä Hanhiniemeä tilaisuudesta saada tutustua mielenkiintoiseen kultaseppien ammattikuntaan sekä oman sormuksen valmistumiseen.

Yksi vastaus artikkeliiin “Vihkisormuksen teettäminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s