Filmille kuvaamista ja filmin kehittäminen

Susiparin nurkissa on pyörinyt vanhaa kamerakalustoa, joka kaikeksi onneksi jäi säästettävien listalle muuton yhteydessä. Filmille kuvaaminen on ollut jo pitkään mielessä ja kun Susikoiraan tytär innostui asiasta, niin vanha filmikamera valjastettiin käyttöön saman tien. Itse asiassa parhaaseen kameraan ei saa enää paristoja mutta korvaajaksi löytyi vanha Canon AE-1 program ja siihen riittävästi optiikkaa. Mustavalkoista filmiäkin löytyy paikallisesta kameraliikkeestä niin onhan sitä kokeiltava.

Tässä kohtaa voisi sanoa, että ”Jonnet ei muista…”. Ei tahtonut muistaa Susikoiraskaan; Edellisestä filmikuvauksesta alkaa olla vierähtänyt jo vajaa pari vuosikymmentä. Kaikesta huolimatta filmi saatiin kameraan ja ei kun kuvaamaan.

Periaatteessa filmille kuvaaminen ei eroa digijärkkärilla kuvaamisesta lainkaan, kuvia ei vain pysty tarkastamaan lennossa ja tietoja asetuksista ei jää muistiin. Periaatteessa joka kuvasta pitäisi ottaa aukko ja valotusaika muistiin mutta se unohtui kuvauksen tiimellyksessä. Kamera ei vaikuttanut kovin luotettavalta, joten jokainen kuva on otettu manuaalivaloituksella. Valoitusmittarin luotettavuutta oli helppo testata ottamalla vastaava kuva digikameralla niin luottamus alkoi pikku hiljaa kasvaa ja päästiin kuvaamisen alkuun.

Filmirullan täytyttyä se kelattiin takaisin kasettiin ja alkoi flmin kehitys. Filmi piti saada pimeässä siirrettyä kehityspurkin rullalle ja asetettua kehityspurkkiin. Päinvastoin, kun valokuvauspaperi, niin filmi ei kestä minkäänlaista valoa. Elokuvista tuttu punainen valokaan ei siis käy. Tarpeeksi pimeä paikka löytyi vessasta ja käsikopelolla filmin kelaaminen kehitysrullaankin onnistui hyvin. Ensimmäisen kehityksen yhteydessä koettiin pari kauhun hetkeä, kun käteen unohtunut älykello alkoi loistaa juuri kriittisellä hetkellä. Onneksi vaurioilta vältyttiin. Note to myself: kello pois kädestä pimiössä.

Kun filmi oli purkissa, niin sen voi tuoda valoon ja loput urakasta hoidetaan pöydän ääressä. Prosessi on loppujen lopuksi yksinkertainen; Purkkiin kaadetaan kehite ja purkkia pyöritellään tasaisin väliajoin. Filmin kehittämiseen löytyy ohjeajat netistä, ja puhelimeen saa myös sovelluksia tähän tarkoitukseen. Kun aika on täysi, niin kehite kaadetaan purkista ja kehittäminen pysäytetään vedellä huuhtomalla. Seuraavaksi vuorossa on kiinnite, ja sen kanssa toimitaan samoin kun kehitteen. Lopuksi kiinnite kaadetaan pois purkista ja filmi huuhdellaan huolellisesti.

Kehitetty filmi ripustetaan kuivamaan ja suoristumaan. Noin tunnin kuivumisen jälkeen se on valmis digitoitavaksi. Paperikuvien kehittämiseen ei sentään vielä ruvettu, eikä siihen oikein löydy sopivaa tilaakaan.

Filmin voi digitoida vaikkapa tarkoitukseen sopivalla filmiskannerilla tai kuvaamalla filmi digikameralla. Tässä tapauksessa käytettiin DIY filminpidintä makro-objektiiviin kiinnitettynä. Kun filmi on kuvattu, täytyy negatiivit ”kehittää” kuviksi esimerkiksi Lightroom -ohjelmalla.

Filmille kuvattujen kuvien rouheus tuli hieman yllätyksenä teräviin digikuviin tottuneena. Mustavalkoisina kuvat ovat jo valmiiksi vanhanaikaisen näköisiä ja filmin rakeisuus vielä hieman lisää tunnelmaa. Kuvaaminen filmille on myös hitaampaa verrattuna digikameraan ja aikajänne kuvaamisesta lopputuloksen näkemiseen on pitkä. Näin oppimiskäyrä on maltillisempi ja ensimmäisenä tulee mieleen, josko olisi syytä käydä joku kuvan sommitteluun liittyvä kurssi.

Filmille kuvaamisen suosio näyttäisi olevan kasvamaan päin ja harrastajia löytyy FB:stä melko lailla. Eikä ihme; Perinteisessä kuvaamisessa on tunnelmaa, jota ei voi saavuttaa digikameran ja photoshopin kanssa. Kuvaaminen on tietysti hieman kalliimpaa, eikä kuvia voi räiskiä määrättömästi. Filmin kehittäminen itse on jännittävää ja lopputuloksen näkeminen viikon – parin päästä kuvaamisesta tuo muistoja itse tilanteesta. Digikameralla tai puhelimella otettu kuva on jo saattanut hautautua uusien alle, eikä se enää ikinä putkahda näkyville. Ja toisin kuin uusi digikamera, niin filmikamera ei vanhene parissa vuodessa. Kerran hankittu kalusto on käyttökelpoista vuosikymmeniä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s