Roadtrip Lappiin, päivä 2

Susiparin aamu valkeni Tankavaaran kullanhuuhtojan mökissä kahdeksan pintaan. Takana oli todella hyvin nukuttu yö ja jälleen koiratkin nukkuivat yli odotusten nätisti ulisematta. Nuoret koirat saivat nyt oikein kunnolla koulutusta mitä on olla reissussa kun näkivät naapurimökkiläisiä, satunnaisia ohikulkijoita ja vieraita koiria. Oikein oivallista oppia maalaiskoirille. Varsinkin reaktiiviselle sakemannityttöselle Faralle.

Aamupalaa värkättiin rauhassa ja sitten lähdettiin kohti Kultamuseota. Pettymykseksi museo oli poikkeuksellisesti kiinni kesäkuun viikonloput, osittain Koronan aiheuttaman vierailijakadon vuoksi. Kauaa sitä ei kuitenkaan surkuteltu vaan pari kierteli museon ulkoaluetta, jossa siinäkin riitti katseltavaa. Esillä oli kullanhuuhdontarännejä, jokiveneitä ja mielenkiintoisia kullanhuuhtojien asumuksia. Lopuksi Susipari päätti mennä vielä kokeilemaan kuinka hippuja jää vaskooliin sillä Tankavaaran kultakylässä on mahdollisuus myös kokeilla kullanhuuhdontaa.

Höyrykone kultamuseossa
Kullanhuuhtojien jokiveneitä
Kullanhuuhdontarännit ohjeineen
Kullanhuuhtojapatsas
Suksia, joiden esitteleminen kultamuseossa jäi ihmetyttämään
Ratakiskot kaivaukselta huuhdontapaikalle
Kullankaivajan asumus

Kullanhuuhdontaan Susipari sai aluksi pienen opastuksen huuhdontakonkarin avulla. Kullanhuuhdonta on kärsivällisen ihmisen hommaa, ja aluksi tuntui, että hiekka ei vähene vaskoolista ollenkaan. Homma oli kuitenkin niin koukuttavaa, että aika livahti varsin nopeasti keskittyessä touhuun. Tekniikka harjaantui aika pian ja seuraava vaskoollinen tuntui jo helpommalta. Vaskoolin käyttö perustuu siihen, että kulta on painavempaa kuin hiekka ja vettä käytetään apuna hiekan poistoon vaskoolista. Homma on hidasta ja tarkkaa, mutta lopulta vaskoolin pohjalla oli kuitenkin muutamia kultahippusia! Pieniä ”hengettömiä” kuten paikalliset niitä kutsuu. Kimpaleet taitavat olla harvinaisia poikkeuksia ja löytynevät koneiden avulla. Käsipelillä tehtynä homma on kokonaisvaltaista ja monipuolista ”hyötyliikuntaa” ja Fiskarssi saa heilua varmasti aika monta kertaa ennenkuin tällä työllä rikastuisi. Tyytyväisinä hippusiinsa Susipari lähti mökkiä kohti keräämään kimpsunsa ja koiransa ja starttaamaan kohti seuraavaa kulta-aluetta, Kutturaa.

Vaskoolit odottavat huuhtojaa
Susinaaras lapiohommissa
Susikoiras vaskaamassa
Tunnin vaskaamisen tulos: punainen korundi eli rubiini ja muutama hengetön

Kuttura sijaitsee todella keskellä ei mitään, jossakin Tankavaaran ja Saariselän välissä olevalla sivutiellä. Hiekkatietä ajaessa näkyy kuitenkin siellä täällä valtauksia ja väkiä tuntuu olevan liikkeellä. Susiparin varsinainen kohde oli Kulta-Kioski -niminen baari/ravintola Kutturantien varressa, jossa kullanhuuhtojat kokoontuvat valtauksiltaan syömässä ja vaihtamassa kuulumisia. Hauska näky pihalla onkin kullanhuuhtojien moninaiset postilaatikko viritelmät, josta he hakevat postinsa. Tutustuimme paikalla erääseen valtauksen omistajaan, jonka valtaukselle olisi mahdollista mennä huuhtomaan kultaa pientä korvausta vastaan. Erittäin houkutteleva tarjous mutta sen kokemuksen Susipari tuumasi jättää seuraavaan kertaan sillä varusteemme eivät olleet ihan sitä luokkaa, jotta huuhdontahommat olisivat onnistuneet. Paikalla olleet kullankaivajat varoittelivat muutenkin, että koukkuun jää helposti. Eräskin mies tuumasi, että oli kerran käynyt huuhtomassa 90-luvulla ja tässä sitä nyt ollaan…

Kulta-Kioski
Kullanhuuhtojien postilaatikoita kioskin edessä

Kutturantien lenkin jälkeen matkaa jatkettiin pohjoiseen. Välillä suoritettiin pienet ostospysähdykset Saariselällä ja Ivalossa minkä jälkeen alettiin miettimään yöpaikan valintaa. Taivaalle alkoi kertyä pilviä ja sääennustekin povaili sateen mahdollisuutta, joten mökkiyöpymistä pidettiin hyvänä vaihtoehtona kolmannellekin yölle. Muotkan Ruoktu oli Susikoiraalle entuudestaan tuttu paikka ja siihen pysähdyttiin katsomaan onko vapaata mökkiä tarjolla. Hansin asiakaspalvelu ei aluksi tehnyt Susinaaraaseen kovinkaan suurta vaikutusta, mutta päätettiin kuitenkin jäädä yöksi, kun kerran oltiin pysähdytty. Illalla käytiin vielä hetki istumassa ravintolassa ja kuuntelemassa Hansin juttuja niin fiilikset paikan suhteen muuttuivat kummasti.

Muotkan Ruoktun päärakennus
Susiparin yösija

Muotkan Ruoktussakaan ei ollut nähtävissä kovin suurta asiakasryntäystä. Sentään muutaman mökin edessä oli auto, ja joku pariskunta lähti rinkat selässä kairaan. Susipari sai olla mökillään hyvinkin rauhassa mutta mielellään toivottaisi Hansille enemmän asiakkaita ja tuottoisaa kesää.

Maanantain suunnitelmat ovat vielä kovin hataria. Aamulla suunnataan Karigasniemelle ja Norjaan mutta reitti on vielä harkinnassa. Suunnitelmat lyödään lukkoon siinä vaiheessa kun vastaan tulee ensimmäinen risteys Karigasniemen jälkeen.

Yksi vastaus artikkeliiin “Roadtrip Lappiin, päivä 2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s