Kriikun Myllykaffila Ylistarossa

Susipari piipahti pyörälenkin ohessa pullakahvilla jonkin aikaa sitten avatussa kahviossa Ylistaron Kirkonkosken tuntumassa. Kahvittelun ohella jututettiin kahvilan pitäjää ja kierrettiin kuvaamassa myllyä ja kaunista ympäristöä.

Kriikun Mylly on rakennettu 1860-luvulla ja vuosien varrella rakennus on toiminut myös sähkölaitoksena ja metallipajana. Mylly on edelleen perustajasuvullaan Kriikuilla ja sijaitsee suojellun, vapaana virtaavan Kirkonkosken rannalla Ylistarossa. Omistajat ovat kunnostaneet ja entisöineet suojellut rakennukset vuosien varrella. Mylly ympäristöineen onkin kaunis ja viihtyisä paikka matkailupalveluiden tarjoamiseen.

Kriikun myllyssä toimii kesäisin Kirsin pitämä kahvila. Kirsi päätyi kahvilanpitäjäksi kun joku vinkkasi, että uutta kahvilanpitäjää ei meinaa löytyä. Hän tuumasi, että kokeilee vuoden mutta nyt on menossa jo viides vuosi. Vuosien varrella myös uusi kahvilanpitäjä on jättänyt jälkensä myllyn ilmeeseen. Kirsi on uudistanut myllyn sisustusta museoviraston ohjeita kunnioittaen, sillä monet asiat kulttuurihistoriallisesti tärkeässä rakennuksessa ja miljöössä määrää museovirasto. Muun muassa värit ovat määrätyt ja materiaalien tulee olla aitoja. Myös kahvinsa saa juoda vanhoista Arabian kupeista, mikä tuo hauskan nostalgisen tuulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä.

Asiakkaita kahvilassa on vieraillut ympäri maailmaa. Yleisesti ottaen asiakkaiden suosiossa ovat itse tehdyt tuotteet. Kirsi tekee yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa, ja tarjolla onkin aina tuoretta pullaa.

Yrittäjän pitää kehittää jatkuvasti uutta ja ideat syntyvät milloin missäkin. Yleensä öisin. Kahvilatoiminnan ohelle Kirsi on kehitellyt teemailtoja erilaisten aiheiden ympärille, kuten runo-ja lauluiltoja sekä teeiltoja. Mylly on saanut myös ihan oma päivän – Myllyn kesäpäivät. Myllyn kesäpäivillä on ollut lähialueen erilaisia tuottajia maistattamassa lähiruokaa ja -juomaa. Kirsin haaveissa onkin toteuttaa kesän mittaan uudet kesäpäivät ja idearikkaana tietenkin settiin lisätään jotakin uutta.

Vuosien varrella kahvila ja ryhmätoiminta on laajentunut ja matkamuistomyynnin osuus on toiminnasta enää 20% . Mylly tarjoaa kauniin ja aidon miljöön kokoontumisille ja erilaiset ryhmät ovatkin löytäneet tiensä myllylle. Ryhmiä on ollut laidasta laitaan ja onpa jopa Pikku Kakkosen Neponenkin televisioryhmineen piipahtanut myllyllä.

Terassin ”sisustus” poikkeaa mukavasti kaupunkien trendikahviloista ja pöydistä on hieno näköala Kirkonkoskelle.

Itse mylly on myös toiminnassa, ja myllyn toimintaan voi tutustua tilauksesta järjestettävissä näytöksissä. Myllyn ovet ovat auki kahvilan aukioloaikoina, ja sielläkin kannattaa käydä tutustumassa. Ennen vanhaan mylly oli tärkeä paikka kyläläisille ja siellä vaihdettiin kuulumisia jauhatuksen aikana. Nykypäivänä kuulumiset vaihtuu jauhatuksen sijaan sitten kahvikupin lomassa.

Virkistävän kaffitteluhetken jälkeen pyörälenkki taittui mukavasti kotiinpäin. Mielessä soi: ” Vain vanha mylly kertoa voi monta tarinaa…”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s