Moottoripyöräkortin hankinta

Eipä tiennyt tyttö mihin päänsä laittaa kun innostui hankkimaan oman moottoripyörän…nimittäin sille on olemassa A-kirjaimella alkava haaste. Se on moottoripyöräkortin hankkiminen.

Susinaaras aloitti harrastuksensa pyörän hankkimisella ennen ajokorttia. Tämä ei ehkä ole se suositeltavin toimintamalli mutta näin nyt tapahtui. Pyörää kokeiltiin juuri sen verran myyjän pihassa, että yltääkö jalat maahan ja Susikoiras hoiti testiajon. Hinnan ollessa kohdallaan kaupat tehtiin samantien. Moottoripyörän valinnan painoarvoa nosti myös se, että se oli Seinäjoella eikä sitä tarvinnut lähteä hakemaan toiselta puolelta Suomea. Menopeli oli siis löytynyt! Kawasaki LTD 450 cc.

Seuraava vaihe olikin sitten etsiskellä autokoulu missä voisi suorittaa ajotunnit A-korttia varten. Tälläinen löytyi koulukaverin suosituksesta ja niinpä Susinaaras ilmoittautui autokouluun. Jännittävin mielin Susinaaras lähti ensimmäiselle ajotunnille Liikennekoulu Rinkiin.

Matkaan lähdettiin melko lailla ”pystymettästä”, ajokokemusta ei ollut kuin muutama kerta pojan mopolla sekä oman pyörän testiajot pihassa kääntyillen. Luulot, että homma on helppoa kuin heinänteko romuttuivat samantien. Moottoripyöräily on kokemattomalle käsittämättömän kova temppu sekä henkisesti että fyysisesti. Kahden lapsen äitinä varovaisuus on luontainen itsesuojelumekanismi ja moottoripyöräilyssä tuntui että turvallisuuden tunnetta täytyi venyttää nyt uudella tavalla.

Ensimmäisellä ajotunnilla Susinaaras sai ajaa isolla varikkoalueella, jossa tutustuttiin pyörän toimintaan; Kuinka saada se liikkeelle ja kuinka pysähtymään. Jotakin esimakua Susinaaras sai jo käsittelykokeen tehtävistä, sillä niitä tehtiin mukaillen. Tässä vaiheessa meinasi iskeä paniikki! Kuinka ihmeessä niistä voi selviytyä, tehtävät tuntuivat nimittäin todella haasteellisilta. Susinaaras tuli kotiin osittain kauhunsekaisin tuntein; Onko minusta sittenkään tähän? Susikoiraan rauhallinen asenne ja vankkumaton tuki kuitenkin rauhoittivat Naaraan ja seuraavalle tunnille mentiin jo hyvillä mielin. Mukavaa oli se että seuraava tunti ajettiinkin jo liikenteessä eli Naaras sai käsityksen mitä moottoripyöräily oikeastaan on. Vauhdin noustessa (neljäänkymmeneen!) kauniissa kesäaamussa tuntui olo jo ihan mahtavalta. Ehkäpä tämä on sittenkin tehtävissä.

Pelkät autokoulun tunnit eivät tuntuneet riittävän uuden taidon opettelulle ja omalla pyörällä yritettiin ajaa aina kun mahdollista. Susikoiraan työpaikan suljettu piha-alue antoi tähän mainion mahdollisuuden ja ehkäpä firman valvontakamerassa näkyykin Naaraan pujotteluja vaihtelevalla menestyksellä.

Tunnelmat ajourakan edetessä vaihtelivat kuin vuoristorata. Susinaaras koki valtavan tunnekirjon innostuksesta epätoivoon ja raivosta rakkauteen. Käsittelykoe tuntui häilyvän mielessä lähinnä painajaismaisena tilanteena, jota kohti mentiin tasaisen varmasti – tai epävarmasti. Tuntui että käsittelykoe on todellinen moottoripyöräilyn taidonnäyte, mopo-olympialaiset, jossa joka lajissa on tultava onnistuminen. Herpaantumista ei saa tulla missään tehtävässä mikäli mielii saada kortin. Käsittelykokeen tehtäviä kuitenkin hinkattiin sinnikkäästi varikolla opettajan johdolla ja hommat etenivät asteittain. Painotus oli tunneilla käsittelykokeen tehtävissä mikä ehdottomasti olikin oikea tapa, sillä liikenteessä ajo pääsääntöisesti sujuu kun on ajokortti jo olemassa.

Moottoripyörän käsittelykokeen ensimmäinen osio on ajoonlähtötarkastus. Siinä tuli tarkistaa vilkut, valot, renkaat sekä jarrut.

Yllättävän haasteellinen tehtävä käsittelykokeessa on hidasajo, jossa ajetaan kävelyvauhtia tehden käännöksiä ja kaksi pysähdystä käännösten välillä. Lopuksi vielä ajetaan kahdeksikko. Tehtävällä on ulkorajat eli ympyröiden ja käännösten säteet eivät saa venyä.

Alla olevassa kuvassa harjoitellaan hidasajoa.

Väistö 50 km:n vauhdissa. Tämä tehtävä oli aluksi kauhunpaikka Susinaaraalle mutta harjoittelun myötä siitä tulikin ”lempitehtävä”. Tunne oli hieno kun moottoripyörän sai kallistettua ja toimimaan niin kuten pitääkin.

Jutun lopussa oleva videolinkki antaa parhaimman käsityksen käsittelykokeen tehtävistä.

Susikoiras seurasi kortin hankintaa sekä katseluoppilaana, että neuvojana koko prosessin ajan. Käsittelykokeen lähestyessä laitettiin vielä opetuslupahakemuskin vetämään kaiken varalta; Mikäli koe ei mene läpi niin päästään joka tapauksessa pyöräilemään yhdessä. Näin Susinaaraan paineita saatiin hieman laskemaan. Käsittelyä harjoiteltiin viimeisen viikon aikana aina, kun mahdollista mutta viimeinen ilta rauhoitettiin että tuntuma ajokokeessa käytettävään pyörään säilyy.

Käsittelykokeessa mitataan sekä taitoja, että paineensietokykyä. Eikä jännitys ollut varsin pientä Susikoiraallakaan, jonka naaras salli tulla katsomaan kokeen suoritusta. Vaikka jännitys oli kova, sujui käsittelykoe hyvin ja kaikki tehtävät yhtä lukuunottamatta menivät läpi kerralla. Susinaaraan hihkuminen raikui kentällä eikä liikutuskaan ollut Susiparilla kaukana. Halausten jälkeen kokeen valvoja antoi ohjeet ajokokeeseen ja pienen puhalluksen jälkeen naaras lähti ajamaan kaupungille. Kaupungilla ajaminen sujui hyvin vähäisestä harjoittelusta huolimatta ja konttorilla inssi totesi kokeen hyväksytyksi.

Hikisten tuntien (ei muuten satanut kertaakaan ajotuntien aikana) jälkeen kortti on nyt taskussa ja Susinaaras sai sen sopivasti syntymäpäivänään. Rupeamaan meni kaikkiaan kuukausi. Kakkukahvien jälkeen päivänsankaria poltti maantie siinämäärin, että vieraat saivat jatkaa kakun syöntiä ja Susipari poistui jo ilta-ajelulle. Tämä ymmärrettiin paremmin kuin hyvin!

Ajokortin voi hankkia autokoulun kautta tai opetusluvalla. Jälkipuintina prosessista Susipari on sitä mieltä, että autokoulu on hyvä ratkaisu A-kortin saamiseksi. Susikoiraan kokemuksella ei juuri pyörän käsittelyä opeteta, eikä käsittelykokeen radat olisi auenneet sujuvasti ilman kokenutta kouluttajaa. Autokoulun ajotunneilla oli pakko keskittyä pyörän käsittelykokeeseen jolloin itse ajaminen jäi todella vähäiseksi. Kun prosessi on ohi, niin todettiin että paras ratkaisu olisi ollut ajaa myös opetusluvalla. Tällöin alkuun pääseminen ja vinkit oltaisiin saatu autokoulusta ja itse ajorutiini maantieltä kilometrien myötä.

Vinkkejä ja linkkejä moottoripyöräkortin hankintaan:

https://ajokortti-info.fi/ajokortin-hankkiminen/moottoripyoran-ajokortin-hankkiminen

https://www.opetuslupa.fi/ajokortti-opetusluvalla/

2 vastausta artikkeliin “Moottoripyöräkortin hankinta

  1. Hieno tuo sinun Kawasaki! Itse en pyörää hankkinut ennen A-kortin hankkimista. Nyt minua kuitenkin moottoripyörän hankkiminen kiinnostaa. Ystäväni jo houkutteli minua endurokurssille ja saatan hyvinkin lähteä kokeilemaan vaikka luulen, että ajotaidot eivät ole vielä tarpeeksi hyvät. Tiedä vaikka innostun enduropyörän hankkimaan kurssin jälkeen. Turvallisia kilometrejä sinulle.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s