Kuvauskaluston päivitystä: GoPro Hero 9 ja DJI Mavic mini

Susinaaras on kieltänyt visusti kaikenlaisten teknisten kapineiden hankinnan, mutta blogin ja moottoripyöräilyn varjolla tärkeimmät ostokset voi tehdä hyvässä yhteisymmärryksessä. Joulupukin konttiin olikin ilmestynyt kuvauskopteri ja actionkamera, joita on pikku hiljaa testailtu ja opeteltu käyttämään.

DJI Mavic mini

Susikoiras on hiniöinyt kuvauskopteria jo monta vuotta ja niiden kehittymistä on tullut seurattua satunnaisesti. Varsinaisesti sellaiselle ei ole ollut tarvetta, ja laitteet ovat olleet kovin kalliitakin harraste- ja leikkimiskäyttöön. Youtuben moottoripyöräilyyn liittyvät videot sisälsivät pääsääntöisesti GoPro-kuvan lisäksi myös kopterikuvaa ja sen näyttävyys vakuutti Susiparin kertaheitolla. Nyt kopterille keksittiin oikeasti käyttöä ja tarve määritteli myös millaista laitetta haluttiin jotta siitä saadaan käyttöön edes suurin piirtein oikeanlainen.

DJI Mavic mini on pieni, riskin miehen nyrkin kokoinen lennokki, joka akkuineen ja ohjaimineen sopii hyvin mukaan reissuun. Siitä on tullut juuri uusi malli ja vanhan mallin hinta on tippunut mukavasti. Ominaisuuksia on juuri riittävästi vaikkakin jotain pikku juttuja vielä olisi kaivannut; Raw -kuvia ei voi ottaa ja kohteen seuranta puuttuu. Nämä ovat kuitenkin hyväksyttävissä olevia puutteita, kun sekä koko että hinta olisi seuraavaksi paremmassa mallissa tuplaantunut.

Kopterin lennättäminen on helppoa noviisillekin ja käytännössä muutaman youtube -videon perusteella käyttöohjeen sai jättää lukematta ja ei kun lennättämään. Dji on yllättävän vakaa hieman navakammassakin tuulessa ja ilmoittelee jos tuuli yltyy liian kovaksi. Pakkasesta kopteri ei tykkää, vaan akun jäähtyessä liiaksi se ilmoittaa haluavansa lämpimään. Kyse on kuitenkin kohtuullisen hinnakkaasta lelusta, niin sen toiveita on noudatettu säntillisesti.

Kuvanlaatu on ihan kohtuullinen ja kopterilla saa mukavasti näyttäviä kuvia. Käyttöön ottaminen alkaa sujua muutaman harjoittelukerran jälkeen, mutta missään tapauksessa se ei onnistu moottoripyörän selästä, vaan kuvaamista pitää hieman suunnitella. Myös koirat asettavat omat haasteet lennättämiselle, kun kopterin jahtaamisesta on tullut niille suoranainen haaste ja se olisi saatava välttämättä hengiltä. Alle kahdessa metrissä ei voi lentää ja laskeutuessa koirat täytyy pitää kaukana.

Pimeät ja huonot kelit eivät ole sallineet kovin montaa lentokertaa, mutta ensimmäiset kokemukset kopterista ovat positivisia. Kunhan kevät etenee ja keksitään sopivia retkikohteita niin blogiin saadaan mukavasti ilmakuvia ja ehkäpä videoitakin.

Gopro hero 9

Vanha actionkamera, GoPro HD Hero 2, alkaa olla tiensä päässä sekä ominaisuuksiltaan, että kunnoltaan. Uudeksi kameraksi valikoitui saman merkkinen hyvien kokemuksien perusteella. Edellinen kamera on ollut käytössä kohta kymmenen vuotta ja toimii edelleen, vaikkakin linssi ja akut ovat siinä kunnossa ettei siitä ole enää jatkoon. Ainut kamppailu käytiin Hero 8 ja Hero 9 -mallien välillä, mutta Black Friday tarjouksessa hintaero kapeni mitättömäksi niin päädyttiin uudempaan.

Äänenlaatu vanhassa kamerassa oli suorastaan järkyttävä, niin kameraan ostettiin lisäksi media mod, jolla kameran ominaisuuksia parannetaan ulkoisella mikrofonilla ja lisäliitännöillä. Videokuvausta testatessa todettiin, että itse kameran mikrofoni on jotain aivan muuta, kun ennen vanhaan, joten ulkoista mikkiä ei välttämättä edes olisi tarvinnut. Kylkiäisenä tuli joka tapauksessa 3,5 mm mikrofoniliitin, jota tarvitaan kypäräpuhelimen liittämiseen.

Tekniikka actionkameroissa on kehittynyt hurjasti edellisen hankinnan jälkeen. Kameran voi pistää alustalleen ja hoitaa kuvaamisen täysin puhelimen kautta. Näyttää kuitenkin siltä, että myös Gopro kärsii kylmästä, kun yhteys pyrki katkeilemaan jatkuvasti. Sisällä kuvatessa yhteys toimii luotettavasti eikä katkoksia tule. Täytynee odottaa kesäisempiä kelejä jotta ominaisuuksista saadaan kaikki irti.

Nopeasti näpsimällä ja kameran asetuksiin juurikaan koskematta saa jo melko mukavia otoksia. Vaikka kameraa ei hankittu pelkästään valokuvia varten, tulee mieleen, että voisiko järkkärin jättää kokonaan kotiin. Ainakin maisemakuvaus hoituu mallikkaasti ja laajemman pään objektiivin hankinta järkkäriin lykkääntyy hieman.

Gopron laaja kiinnikevalikoima antaa hurjat mahdollisuudet videoimiselle ja kuvaamiselle. Yksi syy hankintaan olikin mopoilumuistojen tallentaminen. Kamera kulkee mukana tukevassa laukussa ja sen saa näppärästi kiinni kypärän leukaan. Kevään aikana kehiteellään vielä lisää kuvauskulmia sen mukaan kuinka Susinaaraan karamelliin saa liimata kiinnikkeitä.

Susikoiras testaa GoPro:n kuvakulmaa Naaraan pyörän päältä. Vain kesä puuttuu ja kuiva asfaltti, ja nyt täytyy tyytyä pörräilemään varastossa. Sen verran Susipari paljastaa tulevan kesän kuvioita, että pari siirtynee motovloggaamisen pariin ja perustaa oman youtubekanavan. Mikäli (Naaraan) hermot ei mene tekniikan kanssa räpeltäessä. Blogia ei kuitenkaan unohdeta vaan sitä täydennetään videoilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s