Kiireinen syksy ja alkutalvi ei juuri antanut aikaa tai aiheita blogin kirjoittamiseen. Tuntuu, että koko ajan on kiire, eikä mihinkään muuhun jää aikaa, kun työhön ja katraan huoltamisen ja ruokkimiseen. Töihin lähtiessä on pimeä, ja kun tulee töistä on pimeä. Arkinen aherrus ja kiire ei toki ole vastenmielistä vaan ihan sitä todellista elämää. Ja arkikiireen keskelläkin voi huomata, että välillä löytyy uusia mielenkiintoisia juttuja ja kiinnostuksen kohteita. Niin kuin nyt.
Tällä kertaa innostus ei ole humpuukia tai moottoripyörän pärinää, vaan ihan oikeita aikuisten juttuja joihin ei kulu rahaa vaan saatetaan jopa säästää jotain. Susikoiraan selatessa twitteriä tuli vastaan mielenkiintoinen kommentti:

Ketju herätti heti kiinnostuksen, vaikkakin ensi lukemalla juttu kuulosti huijaukselta tai verkostomarkkinoinnilta. Pienellä googlettamisella juttu alkoi aueta, ja lyhyellä viestittelyttä Ronin kanssa innostus oman elämän budjetointiin sai vauhtia. Twiittaaja kirjoittaa myös blogia, ja on käsitellyt siellä budjetoinnin vaikutusta omaan elämäänsä. Esimerkiksi seuraava juttu on lukemisen arvoinen:
Linkki ei välttämättä aukea suoraan, niin voit copy/pastata sen tästä: https://www.rollemaa.fi/raha-asiat-kuntoon-budjetoinnin-avulla/
Susiparin raha-asiat ovat periaatteessa hyvällä tolalla. Kahden talouden yhdistäminen pari vuotta sitten paransi tilannetta, kun kuluja saadaan jakaa kahden aikuisen kesken. Elämä Sudenpesässä on vakiintunut uomiinsa ja arki rullaa. Kaikkeen tarpeelliseen riittää rahaa eikä harrastuksiakaan tarvitse unohtaa.
Rahan kerääminen ei ole muutenkaan Susiparille minkäänlainen arvo tai elämisen mittari, raha on vaihdon väline jolla sinänsä ei ole käyttöarvoa. Onnellisuus löytyy useimmin asioista, joita ei rahassa voi mitata. Raha on kuitenkin välttämätön ”paha” ihmisten elämässä ja sen takia aamuherätys tapahtuu aina maanantaisin ja viikko menee Rushin ”Working Man” biisin mukaan.
Käteisen rahan aikana huimausainekauppias saattoi tehdä rahasta sängyn, tai lämmittää tupaa dollareilla, mutta nykyään digitaalisen rahan aikana siitäkään ei tule mitään.

Susinaaras jakoi kuitenkin koiraan innostuksen välittömästi, kun pääsi tutustumaan asiaan tarkemmin. Vaikka tällä hetkellä pärjätäänkin mukavasti, olisi tärkeää saada kokonaiskuva mihin rahat kuluvat. Sen verran jo tiedetään, että valokuvausharrastukseen on pistetty rahaa vuoden aikana paljon ja karkkia kuluu reilusti. Mutta kuinka paljon? Ei mitään käsitystä. Ja kun ei ole asiasta mitään käsitystä, niin kulutusta ei voi kontrolloida.
Mitä tavotteita meillä voisi olla budjetoinnissa? Jossain Ronin blogissa oli hyvä lause: ”On mahtava tunne kun raha on odottamassa laskun maksamista sen sijaan että lasku odottaisi rahan saapumista.” Kuulostaa mukavalta, vai mitä? Myös ylimääräinen kuluerä kuten räjähtänyt jääkaappi tai pyykinkuivain ei saisi järkyttää kuukausibudjettia, vaan olisi mieltä rauhoittavaa, että epämieluisistakin yllätyksistä selvittäisiin helpommin etukäteissuunnittelulla. Tämä saattaisi olla yksi tavoite. Mutta ettei kaikki rahat menisi vain aikuismaisesti kuivureihin, perunoihin ja muihin elämän välttämättömyyksin, voisi budjetoinnin suurena kannustimena toimia myös ajatus pitkän elämäntaparetken toteuttamisesta, esimerkiksi tänne:
Matkaan olisi ideaalista säästää rahat etukäteen, jolloin sen tärkeys ja tarpeellisuus todella punnittaisiin mutta toisaalta myös toteutuneesta reissusta voisi nauttia enemmän kun se olisi etukäteen maksettu ja ansaittu.
Vaikkei rahaa ole konkreettisesti nykyään lompakoissa seteleinä tai sitä ei patjoihin piiloteta niin sitä on hyvä konkretisoida budjetoinnin avulla. Susiparilla on nyt tavoitteet ja suunnitelma säästää sekä hyvän, että pahan päivän varalle. Budjetointi on aivan alkuvaiheessa eikä vielä tiedetä kuinka säästäminen onnistuu ja mistä menoja voidaan tinkiä. Jo nyt on huomattu, että hetken mielijohteesta tehdyt ostokset jäävät tekemättä. Ja jatkossa täytyy kierää kaikki äänilevy- ja valokuvausliikkeet sekä karkkihyllyt – kaukaa.
Kun saadaan ensimmäinen budjetti tehtyä ja säädettyä sitä hetken ajan, niin kerromme YNAB -sovelluksesta ja kuinka me sitä hyödynnetään.
Jään mielenkiinnolla seuraamaan blogiasi. Uusi vuosi ja uudet suunnitelmat säästämisen parantamiseksi 👍🏻. Tuo on niin totta, että budjetointi kannattaa. Oon laittanu jo pari vuotta ylös kaikki kauppaan menevät summat. Mutta mitä niistä on hyötyä, kun ei ole selvää budjettia per kk? Ei mitään!!!
TykkääLiked by 1 henkilö
Ensimmäinen kuukausi alkaa kohta olla paketissa ja vähän jo tiedetään mitä pitää budjetoida tammikuulle. Joulukuu on tietysti kulutuksen kannalta sellainen kuukausi, ettei kannata hirveästi esimerkkinä käyttää. Tammikuu näyttäänee paremmin todellisen kulutuksen.
Kirjoitellaan taas lisää kuun vaihteessa, kun kokemusta pitäisi olla vähän enemmän.
TykkääLiked by 1 henkilö