Igluprojekti

Iglu, eli aputiak, on perinteinen inuitien käyttämä kupolimainen lumesta rakennettu asumus, jossa asuttiin talviaika tai joka tehtiin tilapäiseksi tukikohdaksi metsästysretkellä.
-Wikipedia-

Ensimmäiset kunnon lumet satoivat vasta tammikuun lopulla. Lumi jäi maalle, keli ulkoiluun oli mitä mainioin eikä kiireet muutenkaan painaneet päälle, niin lähdettiin sudenpentujen kanssa pihalle miettimään mitä tekemistä keksittäisiin.

Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy sellainen kapistus, kun ICEBOX -Igluntekolaite. ICEBOX toimii jotensakin jatkuvan valun periaatteella, jossa vormua siirretään eteenpäin sitä mukaa kun iglu edistyy. Iglun keskelle kiinnitettävän varren avulla pohjasta tulee pyöreä ja kallistukset saa tehtyä kerralla oikein. Youtubesta löytyy muutama video, missä tekniikka selviää hyvin. Sinällään mielenkiintoinen keksintö olisi ollut ihanteellinen leikkikalu, mutta hinta ja toimitusaika eivät sopineet suunnitelmiin.

Linkki valmistajan sivuille:
https://grandshelters.com/

Elämäntapainuiitiksi teki mieli, niin päätettiin joka tapauksessa kokeilla iglun tekemistä ilman kalliita apuvälineitä. ICEBOXille kehitettiin vaihtoehtoinen systeemi muovisesta laatikosta. Laatikkoon pakattiin lunta ja poljettiin se tiukkaan. Näin saatiin tasakokoisia lumiharkkoja joita oli helppo muotoilla sahalla. Lämpötila oli vähän lämpimän puolella, niin kuutioista tuli kohtuullisen jämäköitä. Harjan varrella piirrettiin lumeen ympyrä ja lumiharkkoja alettiin pinoamaan igluksi.

Kun ensimmäinen kierros oli valmis tasattiin se sahalla ja tehtiin päälle toinen kierros. Kallistusta alettiin tekemään saman tien. Perjantai-ilta ahkeroitiin otsalampun valossa, mutta vaikka projekti oli mielenkiintoinen niin lähdettiin kuitenkin sisälle nukkumaan.

Iglua ei ollut tarkoituskaan tehdä seisomakorkeuteen, ja harkkoja kellistettiin joka kierroksella hieman lisää. Kehän pienentyessä jouduttiin harkkoja muotoilemaan reilusti ja työmäärä kasvoi koko ajan. Tässä kohtaa ICEBOX olisi ollut varmasti helpompi ratkaisu. Harkkoja ei enää voinut nostella ulkopuolelta, vaan lumilaatikot pukattiin oviaukosta sisälle ja rakenteaminen jatkui sisältä käsin.

Työ tehostui, kun laatikoita ja tekijöitä lisättiin. Yksin ehti juuri ja juuri latomaan ja sovittamaan lumiharkkoja sitä mukaa kun kaksi täytti laatikoita. Loppuvaiheessa harkot piti puolittaa, kun katon aukkoon ei enää mahtunut sovittamaan kokonaisia.

Arviolta viiden tunnin työn jälkeen iglu oli harjakorkeudessa. Viimeisiä palasia ei katon pieneen aukkoon enää saanut vaan se piti vuorata käsin. Lumi alkoi olla jo melkoista nuoskaa, joten homma onnistui helposti. Kun katto oli ummessa, lapioitiin ulkopuolelle lisää lunta ja paikattiin viimeiset rakoset. Illan hämärtyessä majoite oli yöpymiskunnossa mutta keli kääntyi huonompaan suuntaan.

Alkuperäinen ajatus oli nukkua yö iglussa, mutta lämpöasteita oli reilusti ja vettä satoi kun aisaa. Arveltiin, että katto saattaa romahtaa yön aikana ja on turvallisempaa nukkua sängyssä. Tämä oli oikea ratkaisu; Yön aikana alimmat kerrokset painuivat kasaan ja oviaukosta ei olisi enää aamulla päässyt ulos. Katto kesti kyllä hyvin. Jossitteluna voi todeta, että jos projekti oltaisiin aloitettu päivän myöhemmin, iglu olisi kestänyt ja pakkanen olisi kovettanut sen kestäväksi. Suomen talven vaihtelevuus siis haastaa iglun rakentajan, eikä päästy ihan lumen koostumuksen tuntemuksessa ja rakentamisprojektissa inuiittien tasolle. Tyydymme olemaan siis vain wannabe-inuiitteja. Susipari toteaakin, että täytyy tarkkailla keliolosuhteita ainakin tarkemmin, jos vielä innostuu rakentamaan iglun. Iglu ehdittiin todeta kuitenkin ehdottomasti lämpöä ja ääntä eristäväksi. Susikoiras hikosi iglun sisällä paikatessaan viimeisiä paloja ja Naaraan taas oli vaikea kuulla Koiraan ohjeistusta ulkopuolella. Hauskaa projektin parissa kuitenkin riitti ja hiki tuli!

Talvivaelluksen majoitteeksi iglu taitaa olla liian työläs. Kahdestaan kohtuullisen pienen majoitteen tekemiseen menee 5-6 tuntia ja jonkinlaiset vormut lumiharkkojen tekemiseen pitäisi kantaa mukana. Tällä hetkellä fiilis on se, että yöpymiskokeilua varten uutta iglua ei enää jaksa tehdä. Voi vain kuvitella, kuinka ajatus tihkaisisi päivän hiihtovaelluksen jälkeen. Mutta vapaa-ajan projektina iglun tekeminen on hauskaa ja herätti mielenkiintoa myös naapureissa: ”ai te teette lumilinnaa”.

2 vastausta artikkeliin “Igluprojekti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s