Fillarin päivitystä mummiskasta maastopyörään

Susinaaras on näihin päiviin vätköttänyt vaihteettomalla mummiskalla ja vannonut että tämän parempaa pyörää ei olekaan. Susikoiraan perässä vispatessa tunnelmat pyörän suhteen alkoivat kuitenkin muuttumaan, kun välimatka edellämenevään kasvoi ja tuulikin rupesi tuntumaan aina vastaiselta. Naaras tuumasikin jonkin lenkin jälkeen suivaantuneena, että josko olisi aika hypätä 2000-luvulle pyörän suhteen. Niinpä katsastamaan pyörätarjontaa…

Hämmästys oli suuri kun ei enää puhuttukaan pelkästään Tuntureista ja Helkamoista vaan pyörätarjontaa tuntui olevan pilvin pimein. Tarjolla olevista maantie-, hybridi-, sähkö- ja muista mitä erikoisimmista pyörätyypeistä on varaa valita. Hintahaitarikin on melkoinen, muutamalla satasella pääsee alkuun, mutta jos lukee pyöräilyfoorumeita niin alle tonnin fillaria ei kannattaisi ostaa lainkaan.

Susinaaraan pyörämalliksi valikoitui maastopyörä ja hintaluokassa pidättäydyttiin kohtuudessa. Alkukeväällä ja hiljaisen kaupankäynnin ansiosta fillareista sai vielä hyviä alennuksia ja hinta putosi kovan tinkaamisen tuloksena reilusti. Alkuperäinen budjetti ylittyi hieman, kun mukaan lähti Whistlen Miwok -maastopyörä kohtuullisen hyvällä osasarjalla. Tinkaamisen ansiosta hinta nousi kuitenkin sen verran vähän, jotta laskeskeltiin, että parempi osasarja haukkuu hintansa pitkässä juoksussa.

Varusteet pyörään hankittiin edullisesti Ruotsalaisesta sekatarvikeliikkeestä. Tunnin aherrus kavereiden seuratessa kiinnostuneena, niin pyörä oli valmis poluille. Mitään suurta pyörään ei asenneltu, lokasuojat ja pulloteline sekä lukko riittää näin alkuunsa. Jossain vaihessa suunnitteilla on hankkia telineet pyöriin, jotta saadaan jonkinlaiset pyörälaukut yön yli reissuja varten.

Ensimmäisellä lenkillä otettiin luulot pois Susinaaraalta kun Koiras vei Naaraan pienelle kinttupolulle. Naaras kuitenkin lähti tasolta, kuinka käyttää käsijarrua jalkajarrujen sijaan. Vaihteitakin kun oli olevinaan enemmän kuin tarpeeksi. Turmilta kuitenkin säästyttiin ja Naaras innostui poluilla pyöräilystä siinä määrin, että sittemmin sitä on harrastettu aina kun mahdollista.

Maastopyöräily avaa aivan erilaisia näköaloja ja uusia reittejä pyöräilijälle. Välillä voi myös tarkistaa sijaintinsa retkikartasta mikäli ei ole varma missä mennään. Maastopyöräily tarjoaakin monenlaisia ahaa-elämyksiä, sillä vanhat metsätiet ja kinttupolut ovat muodostuneet syystä ja saattavat johdattaa mielenkiintoisiin paikkoihin. Maisemat pyöräillessä vaihtuvat nopeammin, kuin kävellessä ja kauniimpia paikkoja voi jäädä ihastelemaan tauon lomassa. Maastossa tulee myös varmasti hiki, sillä pyöräily erilaisilla alustoilla vaatii keskittymistä sekä kehon hallintaa kun edetään kivien, kantojen ja puiden välissä.

Suomessa on erityisen hyvä ja tiheä verkosto metsäautoteitä joilla saa auton, varsinkin keväisin, melko helposti huonoon kuntoon. Pyörällä liikkuminen routarikkoisilla teillä onkin hyvä vaihtoehto säästää autoa ja luontoa sekä kasvattaa kuntoa. Metsäautoteillä pyöräillessä pääsee mukavasti pakoon liikenteen melua ja luonnon rauhaan. Keväällä, elämän heräillessä talven jäljiltä, voi fillarointiin yhdistää vaikkapa valokuvaamisen ja kesän myötä pääsee näppärästi kalastelemaan pikku lampia joihin tuskin tulisi autolla tai kävellen lähdettyä.

Tässä vaiheessa kun kilometrejä on joitakin kymmeniä uudella pyörällä takana, Susinaaras kismittelee, että uuden pyörän osto olisi pitänyt tehdä jo paljon ennemmin. Se on tuonut mielekkyyttä ja maisemien monipuolisuutta pyörälenkeille. Pyörä on ehdottomasti ollut hyvä investointi itseen ja omaan hyvinvointiin ja maksaa siten itsensä takaisin monellakin eri tavalla. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s